Eterična olja proti glivicam na nogah

Glivice na nogah so nadležna zadeva. Okužbo lahko hitro dobimo na javnih bazenih in savnah, znebiti pa se je zelo težko. Gre za  glivično okužbo nohtov. Pojav se strokovno imenuje onihomikoza. Če ste probali že veliko zdravil, pa niste poskusili še z eteričnim oljem, je čas da daste naravi možnost, da vam pomaga.
Eteričnim oljem se pogosto pripisuje antibakterijske in antimikotične lastnosti.  V zadnjem času je bilo narejenih veliko raziskav na področju eteričnih olj. Učinkovitost antibakterijskega delovanja je pokazalo precej eteričnih olj, proti-glivično delovanje pa so pokazala le redka. Klinične študije so kot najbolj učinkovito pokazale eterično olje čajevca ( Melaleuca alternifolia) in Timijana (Thymus vulgaris)

Običajno se eterična olja ne nanaša nerazredčena na kožo. Če pa želimo z eteričnimi olji zdraviti glivične okužbe pa je potrebno uporabiti čista olja, saj drugače ne nanesemo dovolj velike koncentacije učinkovin.

Recept proti glivicam na  nohtih:

Čisto eterično olje čajevca nanašajte z vatirano paličico na nohte vsaj dvakrat na dan. Nohte, ki odstopajo je potrebno striči čim bolj na kratko (za okužene nohte uporabljajte poseben škarjice, da okužbe ne prenesete še na druge).
Priporoča se tudi uporaba mešanice etanolnega kisa in eteričnega olja timijana (5 kapljic na 10 ml kisa), ki ga prav tako nanašajte na prizadeta mesta.

Najbolj učinkovita terapija pa je izmenično mazanja z eteričnim oljem čajevca in mešanico kisa in eteričnega olja timijana.

Opozorilo: Eterično olje čajevca in tudi eterično olje timijana lahko povzroči alergijo in še bolj razdraži poškodovano kožo. Zelo je pomembno, da uporabljate naravno in kvalitetno eterično olje z znanim poreklom. Aktivna učinkovina v eteričnem olju čajevca1-terpinne-4-ol zato je pomembno, da ima eterično olje čim več te učinkovine. Če je le mogoče uporabljajte eterična olja farmacevtske ali aromaterapevtske kakovosti z označenim rokom trajanja. Eterična olja za katera ne veste koliko so stara ne uporabljajte, saj nimajo učinka ali pa so celo škodljiva.
Eterična olja s famakopejskimi certifikati favn


Okužbo povzročajo glive iz skupine dermatofitov, predvsem Trichophyton rubrum. S kože prsta se glive naselijo v obnohtju na konici prsta ali prodrejo v podnohtje. Noht začne odstopati, na  nohtih se pojavijo beli ali rumeni madeži.

1 komentar: