Eterično olje čajevca (Melaleuca alternifolia)

Eterično olje čajevca (melalevka) ali tea tree je eno najbolj uporabljenih eteričnih olj v kozmetiki. Predvsem zaradi antibakterijskih in antimikotičnih lastnosti, ki jih ima eterično olje čajevca.

Nahajališče rastline: Drevo čajevca izvira iz Avstralije (severna obala). Raste na močvirnatih tleh in v subtropskem podnebju.
Čajevec Melaleuca alternifolia

Opis rastline:  Melaleuca alternifolija spada v družino  Myrtaceae, ki šteje okoli  200 vrst. Gre za drevo velikosti do 7 m, ima podolgovate liste 1 do 3 cm dolge in 1 mm široke in ima bodice dolge 3 do 5 cm.

Terapevtsko delovanje: Eterično olje čajevca se priporoča kot topikalni baktericid, vsebuje namreč snovi, ki zavirajo rast bakterij. Učinkovitost tega delovanja je odvisno od sestave. Strokovne študije v glavnem nakazujejo, da je glavna učinkovina 1-terpinne-4-ol. Torej je priporočljivo za to uporabo izbrati olja, ki vsebujejo veliko te učinkovine.
Deluje tudi prodi glivicam.
Še posebej ga priporočaj pri vaginalnih vnetjih in  candidi (Candida albicans).
Klinične študije so bili narejene za zdravljene glivic na nohtih. Klinična študija je pokazala, da je eterično olje čajevca podobno učinkovito kot sintezna zdravila. Uspešnost zdravljenja je bila 60% uporabljali so 100% eterično olje čajevca ( Tea tree oil) **
V klinični študiji na 124 pacientih so pokazali, da je gel s 5%  eteričnega olja čajevca enako učinkovit pri zdravljenju aken, kot benzoil peroksid.
Zaradi veliko dokazanih zdravilnih lastnosti je čajevec dostikrat uporabljan v kremah, šamponih, losjonih, gelih in mazilih.

Kemijska sestava: Tipična sestava eteričnega olja čajevca*:

1-terpinne-4-ol     40.0 %
Gamma terpinne 20.33%
Alpha-terpinene    9.54%
1,8-cineole           2.94%
Limonene               2,7%



Pridobivanje: Eterično olje čajeca se pridobiva s parno destilacijo listov.

Latinsko ime:  Melaleuca alternifolia, druge vrste ki se uporabljajo v terapevteske namene so: Melaleuca lineriifolia, Melaleuca dissitiflora in cajuput  (Melaleuca leucadendron)

Opozorila pri uporabi: Kot večino eteričnih olj tudi eterično olje čajevca ni priporočljivo uporabljati nerazredčenega. Vsebuje alergen limonene in tudi v manjših količinah linalool (odvisno od vrste).  Priporočjiva in varna koncentracija za kozmetične proizvode je 1%. To je priporočilo evropskega združenja za kozmetično industrijo  Colipa.
Za terapevtsko uporabo v namene zdravljenja glivic je potrebno uporabiti večje koncentracije eteričnega olja čajevca.** Pri takšni uporabi tvegamo pojav alergijskih reakcij. Za tovrstno uporabo lahko uporabljamo samo eterična olja, ki imajo preverjeno sestavo poreklo in rok uporabe.  Po študiji, ki so bile opravljeno na eteričnih oljih čajevca so namreč dokazali, da so za pojav alergijskih reakcij večinoma krivi oksidacijski produkti eteričnega olja čajevca.


Zanjimivost: Zdravilne učinke čajevca so poznali ze aborigini. Med drugo svetovno vojno so bili avstralski vojaki opremljeni z stekleničko eteričnega olje čajeca ( Tea tree oil ). Eterično olje čajevca je bilo dano v paket prve pomoči kot splošni antibiotično sredstvo (predvsem za manjše poškodbe in praske) in kot repelent.


Viri:
* Na podlagi certifikata dobavitelja eteričnega olja čajevca Favn d.o.o. Eterično olje čajevec
** Buck et al.1994 Comparison of two topical preparation for treatment of onychomyxosis

Ni komentarjev:

Objava komentarja