Eterično olje evkalipta - Eucalyptus globulus

Eterično olje evkalipta je eno bolj priljubljenih in poznanih eteričnih olj. Zaradi prijetnega, svežega vonja in pozitivnega učinka na počutje se veliko uporablja v kozmetiki, zdravilih, bombonih in za odišavljanje prostorov
Nahajališče rastline:  Evkaliptus raste v subtropskem pasu. Največje proizvajalke eteričnega olja evkaliptus so: Avstralija, Španija, Kitajska, Portugalska, Amerika.
Obstaja več kot 700 vrst evkalipta.  Primarno rastišče evkalipta je v Avstraliji in Novi Gvineji, vendar rastlina dobro uspeva v tropskem in subtropskem pasu zato se jo goji tudi v drugih delih sveta.
Opis rastline: Najpogosteje se za proizdvodnje eteričnega olja uporabja vrsta Eucalyptus globulus.  Gre za velika drevesa, ki imajo značilne bledo zelene ali modrikaste podolgovate liste.
Pridobivanje eteričnega olja: Običajno se eterično olje evkaliptus pridobiva s parno destilacijo listov. Listi vsebujejo običajno 1,5 do 5% cineola, ki je glavna sestavina eteričnega olja
Eucalyptus globulus -listi
Terapevtsko delovanje:  Eterično olje evkalipta se priporoča kot:

  • Antiseptik dihal. Eterično olje inhaliramo  pri prehladih, oslovskemu kašlju, bronhitisu ter pri ostalih boleznih dihal. Olajšuje izkašljevanje.
  •  Antirevmatik. Pomaga pri bolečinah v mišicah, revmatičnih težavah, blaži glavobole, migrene in nevralgije. Za te namene se uporablja v mazilih, masažnih oljih in tonikih.
  • antiseptik in naravno protivirusno zdravilo. Priporoča se za blaženje herpesa in pasevca (herpes zoster),  za blaženje virusnih obolenj se najbolj priporočajo kopeli .


Druga uporaba: Uporablja se ga se tudi v prehrambeni industriji za bombone in arome. Pogosto se dodaj parfumom in milom
Kemijska sestava (tipčna za avtralski evkalipt  Eucaliptus globulus vir: certifikat dobavitelja olja evkalipta) 
  1. 1,8-cineol (evkaliptol) 80%
  2. limenene 8%
  3. pinene
Latinsko ime: Eucalyptus globulus Labill. , vrsta: Myrtales družina: Myrtaceae, Druge vrste evkalipta, ki se lahko tudi uporabjajo za pridobivanje eteričnega olja: Eucaliptus radiata, Eucalyptus citriodora.

Evkaliptov gozd
Opozorila pri uporabi: Tako kot večino eteričnih olj tudi eterično olje evkalipta ne smemo nanašati na kožo nerazredčenega. Pretirana zunanja uporaba lahko povzroči kožno vnetje. V takšnem primeru je potrebno prekiniti s uporabo.  Prevelika količina eteričnega olja lahko povzroči delirij in krče. Smrtna doza je ocenjena za človeka na okoli 100 g čistega eteričnega olja.

Zanimivosti: Drevesa evkalipta lahko zrastejo tudi do 100 m visoko. Letna proizvodnja eteričnega olja evkalipta  (Eucalyptus globulus) je ocenjena na več kot 2,000 ton.


Viri:

  • Leksikon rastlinskih  bogastev Tomaž Petauer
  • spletna stran www.favn.si
  • spletna stran wikipedia


Ni komentarjev:

Objava komentarja