Eterično olje pomaranče (Citrus Sinensis (L.))

Eterično olje pomaranče je zelo priljubljeno zaradi svojega prijetnega sladkega vonja. Uporablja se veliko v kozmetiki parfumih in dišavah ter celo kot aroma v proizvodnji živil.
Pomaranča Citrus Sinensis 


Nahajališče rastline: Pomaranča uspeva  v toplih klimatskih pogojih. Dobro upevajo v  mediteranu, Kaliforniji največja svetovna proizvajalka pomaranč pa je Brazilija.
Opis rastline: Najpogosteje se za proizvodnjo eteričnega olja uporablja sladka pomaranča (Citrus  ​sinensis) Gre za srednje veliko drevo s velikimi sadeži, ki izvira iz JV Azije. Eterično olje se pridobiva iz lupine plodov.


Pridobivanje: Eterično olje se pridobiva s stiskanjem lupine plodov pomaranče.  Eterično olje je lahko tudi pridobljeno kot stranski produkt proizvodnje pomarančnega soka s centrifugiranjem.
Terapevtsko delovanje: Eterično olje pomaranče deluje pozitivno na počutje in izboljšuje razpoloženje. Pomaranča  se priporoča za aromaterapevtske kopeli in kot dodatek masažnim oljem. Ker pa vsebuje veliko limonena, ki je znan aleren pa moramo biti previdni z uporabo. Ker se eterično olje običajno pridobiva s stiskanjem iz lupin se za terapevtsko rabo priporoča samo eterično olje pridobljeno iz pomaranč iz biološke pridelave.
Druga uporaba: Eterično olje pomaranče se veliko uporablja v proizvodnji toaletnih izdelkov in kozmetike. Uporablja pa se ga tudi kot aroma v proizvodnji živil, še posebej za aromatizacijo slaščic in čokoladnih izdelkov.
Kemijska sestava:
tipčna sestava eteričnega olja pomaranča italijanskega porekla (v %)

Limonene 93.67
α-Pinene 0.65
β-Pinene 1.00
Myrcene 2.09
Octanal 0.4
Linalool 0.31
δ-3-Carene 0.31
Decanal 0.27

Opozorila: Eterično olje pomaranče vsebuje okoli 90% limonena, ki je blag alegen in lahko draži kožo.  Eterično olje pomaranče ima relativno kratek rok trajanja. Pri nakupu eteričnega olja je priporočljivo, da se takšno eterično olje, ki ima označen rok trajanja.


Zanimivosti: 
Eterično olje pomaranče je najbolj proizvajano eterično olje. Letno se proizvede približno 12.000 ton eteričnega olja pomaranča. 
Viri:

  • Knjiga:  AROMATERAPIJA  ETERIČNA OLJA ZA KREPITEV UMA, TELESA IN DUHA  Avtor: Veronica Sibley
  • spletna stran www.favn.si
  • spletna stran wikipedia

Ni komentarjev:

Objavite komentar