Eterično olje sivke - Lavandula angustifolia


Eterično olje sivke je eno tistih olj, ki so izredno popularne med ljubitelji naravnih eteričnih olj. Sivka pomirja in ima nežen, vendar značilen vonj. Rod sivke vsebuje 39 podvrst in nekaj hibridnih vrst.


Nahajališče rastline: Primarno rastišče sivke (prave sivke) je zahodni Mediteranu in Pirenejih (Španija).  Raste v zmernem in suhem podnebju in je precej odporna tudi na nizke temperature.  Vse ostale vrste izvirajo iz pasu, ki se razteza od Kanarski otokov do Indije.


Opis rastline:  Sivka raste v majhnih grmih (visokih največ do 1 m), ki imajo na dolgem peclju socvetje vijolične barve. 
Sivka


Terapevtsko delovanje: Sivka se v aromaterapiji uporablja za izboljšanje razpoloženja, povečanje duševnih sposobnosti in zmanjšanje utrujenosti. Vendar olja različnih sivke vrst prinašajo različne rezultate.  Deluje tudi protivnetno in proti-bolečinsko, zato se pogosto dodaja v masažna olja. V razpršilcih naj bi eterično olje sivke pomagali proti kašlju in vnetju dihal. Eterično olje sivke je tudi eno redkih eteričnih olj, ki skoraj nikoli ne povzroča alergijskih reakciji in jo uporabljajo celo v otroški kozmetiki. Čeprav nekatere novejše študije kažejo, da vsa eterična olja sivke niso tako neškodljiva.


Kemijska sestava: Tipična sestava eteričnega olja sivke Lavandula angustifoila*:


linalool, linaloyl acetate,  terpen-4-ol, cineol, lavandil acetate acetate




Pridobivanje: Eterično olje sivke se pridobiva s parno destilacijo cvetov.


Latinsko ime:  Lavandula angustifolia Mill. (Sin. Lavandula officinalis Chaix.) Lavandula stoechas L, Lavandula dentate , Lavandula latifolia Medik, Lavandula luisieri (Rozeira) Rivas Mart. in Lavandula pubescens 


Opozorila pri uporabi: Kot večino eteričnih olj tudi eterično olje sivke ni priporočljivo uporabljati nerazredčenega. 


Zanimivost: Cvetovi sivke vsebujejo od 1% do 3% eteričnega olja.  Hibridne vrste sivke običajno vsebujejo več eteričnega olja. Največji svetovni proizvajalec eteričnega olja sivke je Bolgarija.

Viri:
* Na podlagi certifikata dobavitelja eteričnega olja sivke Favn d.o.o. 
** spletna podatkovna baza :http://www.drugs.com/npp/lavender.html

1 komentar:

  1. Mene zanima če kdo ve kako dobiti iz semena sivke eterično olje po hladnem postopku.

    OdgovoriIzbriši