Eterično olje brina



Navadni brin (Juniperus communis L.)


Pravijo mu tudi borovnica, borovničevje, črna smrekva, smolovec, smrlin, idr. Navadni brin je lahko zimzelen grm ali igličasto drevo in je iz družine cipresovk.
Brinj  (Juniperus communis L.).slika iz www.favn.si



Opis rastline: Drevo ali grm zraste do pet metrov visoko. Listi brina so igličasti v trištevnih vretencih, štrleči, z modrobelimi progami na zgornji površini. Črne jagode, ki jih poznamo kot brinov plod, niso plodovi v pravem pomenu besede, saj je brin golosemenka. T. i. plodove najdemo samo na ženskih rastlinah, dozorijo pa šele v drugem letu. Brin cveti od marca do maja.

Nahajališče rastline: Navadni brin najdemo v severni Afriki, Aziji in srednji ter južni Evropi na suhih skalnatih rastiščih, pustih travnikih in svetlih iglastih gozdovih.
V Sloveniji je precej razširjen po gozdovih in suhih pobočjih.

Terapevtsko delovanje: Eterično olje brina je diuretik, antiseptik kože, prebavil, mokril in dihal. Brin je odlično sredstvo, ki vzpodbuja tek, odpravlja vetrove in žene na vodo.

Pridobivanje: Eterično olje brina pridobivajo s parno destilacijo brinovih jagod, ki vsebujejo do 2 % eteričnega olja, v katerem so določili več kot sedemdeset različnih sestavin in ima zelo spremenljivo sestavo.

Kemijska sestava:

alfa pinen 20 - 45 %

sabinen 13 - 29 %
mircen 7 - 8 %
limonen 2,5 - 11 %
terpinen-4-ola do 6 %
beta pinen 2 - 3 %
V brinovih jagodah najdemo še druge snovi, med drugim tudi glukozo in fruktozo, zato je po podatkih iz literature možen tudi vpliv na raven glukoze pri sladkornih bolnikih.

Drugo delovanje in uporaba: Eterično olje brina razkužuje, blaži vnetja in zožuje površinske krvne žilice. Primeren je za nego mastne, aknaste kože. Ker pomaga izločati toksine in odvaja vodo, je primeren pri artritisu, revmi, endemih in celulitu. V številnih primerih pomaga proti prhljaju.

Opozorila pri uporabi: Tako kot večino eteričnih olj tudi eterično olje brina ne smemo nanašati na kožo nerazredčenega. Pretirana zunanja uporaba lahko povzroči kožno vnetje. V takšnem primeru je potrebno prekiniti s uporabo. 

Opozorilo nosečnicam in ledvičnim bolnikom: Uporaba eteričnega olja brina ali uživanje jagod je kontraindicirana pri akutnem ali kroničnem vnetju ledvic ter v času nosečnosti in dojenja.




Zanimivosti:



  • Pri Ilirih je Brin veljal za sveto rastlino. Z njegovimi vejami so zažigali mrliče, kasneje pa so ga uporabljali kot kadilo, saj naj bi dim odganjal vsakovrstno zlo, tudi čarovnice.
  • Brinov čaj so pili popotniki, če so želeli videti v prihodnost.
  • Po pripovedih v brinov grm nikoli ne udari strela.
  • Pravijo, da naj bi brinov grm nudil zavetje Mariji, Jožefu in Jezusu, ko je sveta družina bežala pred Herodom. V zahvalo naj bi dobil križ, ki je še danes vtisnjen v njegove jagode.



Viri:
  • Knjiga Leksikon rastlinskih bogastev, Tomaž Petauer
  • spletna stran www.favn.si
  • Knjiga Sodobna fitoterapija, Kreft S., Hočevar Glavač N.
  • Knjiga Zdravilna zelišča, dr. Heinrich Neuthaler
  • Aromatherapy Science Lis Balchin

Ni komentarjev:

Objavite komentar