Eterično olje limonske trave (Cymbopogon citratus)



Limonska trava je trajnica iz družine trav.


Opis rastline: Zraste do 1,8 m visoko. Raste v gostih šopih z dišečimi, zelo dolgimi, suličastimi listi. Zanje je značilna osrednja žila. Z rdečimi cvetovi cveti poleti. 
limonska trava


Nahajališče: Limonska trava uspeva v vlažni zemlji, v zelo sončnih legah v rastlinjaki, kjer temperatura ne sme pasti od 13 stopinj.

Pridobivanje: Eterično olje limonske trave pridobivajo s parno destilacijo svežih in delno posušenih listov. Olje ima osvežujoč, travnato-citrusni vonj.


Terapevtsko delovanje: Eterično olje zvišuje miselno koncentracijo, deluje proti depresiji. Sprošča napete mišice in vrača tonus koži in mišicam. Zožuje kapilare ter neguje kožo z razširjenim porami. Odpravlja neprijetne vonjave in razkužuje. Olje je uporabno tudi kot repelent.



Zanimivost: Limonska trava je značilna predvsem za vietnamsko in tajsko kuhinjo, zato jo je včasih težko dobiti na evropskih tržnicah in v delikatesah. Namesto nje lahko uporabimo sveže nastrgan ingver.


  • Enciklopedija zelišč začimb in dišav, Lambert Ortiz E.
  • Spletna stran wikipedije
  • Leksikon rastlinskih bogastev, Petauer T.
  • Spletna stran www.favn.si 







Opozorila pri uporabi: Tako kot večino eteričnih olj tudi eterično olje limonske trave ne smemo nanašati na kožo nerazredčenega. Pretirana zunanja uporaba lahko povzroči kožno vnetje. V takšnem primeru je potrebno prekiniti s uporabo. 






Viri: wikipedia

Ni komentarjev:

Objavite komentar