Eterično olje nageljnovih žbic (Eugenia caryophyllata)

Drevo nageljnovih žbic 





Klinčevec je tropsko zimzeleno drevo iz družine mirtovk.

Opis rastline: Visoko je preko 9 m. Ima velike, usnjate in ovalne svetleče liste, ki rastejo v parih. Zvonasto oblikovani rdeči cvetovi se pojavijo v dveh ločenih obdobjih v eni pridelovalni sezoni. Ko cvetne popke posušimo postanejo rdeče rjavi.

Nahajališče: Prihajajo z Dišavnih otokov v jugovzhodni Aziji, uspevajo v tropski obmorski klimi. Danes jih najdemo tudi na Madagaskarju, Šri Lanki in v Indoneziji, Maletiji in Tanzaniji.



Pridobivanje: Eterično olje nageljnovih žbic pridobivajo s parno destilacijo posušenih popkov. Vonj je sladko-grenek, močno po začimbah.

Terapevtsko delovanje: Eterično olje nageljnovih žbic deluje dezinfekcijsko in antiseptično, kar pomeni da preprečuje rast bakterijam, glivicam in virusom. Eterično olje greje, na nas deluje poživljajoče in pozitivno ter lajša bolečine. Blagodejno deluje pri slabem počutju, zobobolu, pri težavah z dihanjem.

Drugo delovanje: Eterično olje uporablajo še v industriji parfumov, iz njega pa pridobivajo še eugenol. Uporablja se tudi v zobnih pastah

Opozorila pri uporabi:
Tako kot večino eteričnih olj tudi eterično olje nageljnovih žbic ne smemo nanašati na kožo nerazredčenega. Pretirana zunanja uporaba lahko povzroči kožno vnetje. V takšnem primeru je potrebno prekiniti s uporabo.

Zanimivosti: Ime te začimbe prihaja iz latinske besede calvus, ki pomeni žebelj. Zaprti popki po svoji klinasti obliki res spominjajo na ročno kovane žeblje.
Viri:

  • Spletna stran wikipedije
  • Leksikon rastlinskih bogastev, Petauer T.
  • Velika knjiga o zeliščih, Bremness L.
  • slika wikipedia






Ni komentarjev:

Objavite komentar