Eterično olje pačulija (Pogostemon cablin)


Opis rastline: Pačuli prihaja iz družine ustnatic. Je trajen grm z velikimi listi in z belimi do rožnatimi cvetovi.

Nahajališče: Sumatra, Indonezija, Java, Brazilija, Kitajska
Pačuli


Pridobivanje: Eterično olje pačulija pridobivajo s parno destilacijo mladih, posušenih, fermantiranih listov. Olje je oranžne ali rjave barve.

Terapevtsko delovanje: Eterično olje pačulija izboljšuje telesno odpornost in rahlo poživlja. Razkužuje, obnavlja, vlaži in pomirja kožo. Pomaga pri negi aknaste kože, pri dermatitisiu in glivičnih okužbah. Blaži težave razširjenih ven. Olje deluje regenerativno, zato je primerno za celjenje manjših ranic ali brazgotin. Z masažo ugodno vpliva tudi na odpravo celulita.

Drugo delovanje: Majhne količine olja poživljajo, velike količine pomirjajo. Eterično olje dodajajo parfumom. Dobro se meša s sandalovino,sivko in z baziliko, miro, borom, nerolijem.



Opozorila pri uporabi: Tako kot večino eteričnih olj tudi eterično olje pačulija ne smemo nanašati na kožo nerazredčenega. Pretirana zunanja uporaba lahko povzroči kožno vnetje. V takšnem primeru je potrebno prekiniti s uporabo. Eterično olje patcouli ni toksično, ne draži kože in ne povzroča alergij. Pri dovzetnih posameznikih lahko pri velikih odmerkih povzroči izgubo apetita.

Zanimivosti:

  • Nekoč z s pačulijevim eteričnim oljem odišavili indijsko svilo, da bi jamčili za njen izvor.


Viri:
  • Leksikon rastlinskih bogastev, Petauer T.
  • wikipedia
  • Velika knjiga o zeliščih, Bremness L.
  • Aromatherapy Science, Lis-Balchin M.
  • eteris.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar