Eterično olje nemške kamilice


Matricaria chamomilla

Matricaria chamomillaOpis rastline: Nemška ali tudi modra kamilica je enoletnica in zraste do 60 cm visoko. Ima peresaste liste, ki so 2-3 krst deljeni. Cvetovi so sestavljeni s stožčastimi votlimi cvetnim dnom.

Nahajališče rastline: Izvira iz Sredozemlja, sedaj je razširjena skoraj po vsem svetu. Pri nas jo najdemo na vrtovih. Na vrtovih pa ugodno vpliva na vrtnine in jih zdravi. Vendar ne sme biti predolgo v  njihovi bližini, saj začnejo rastline spet hirati (razen zelja, ta prenese trajno prisotnost Kamilice).

Pridobivanje: Eterično olje nemške/modre kamilice pridobivajo s parno destilacijo cvetov. Olje je močnega vonja in modre barve, zaradi vsebnosti azulen. Ob starosti olja postane zeleno. Eterično olje nemške kamilice je relativno drago.

Terapevtsko delovanje: Eterično olje nemške/modre kamilice preprečuje nastajanje oz. lajša izločanje črevesnih plinov, celi rane, bakterij ne uniči, ampak nevtralizira njihove strupnine. Olje je lažji sedativ in pomaga pri nespečnosti, živčni preutrujenosti, glavobolu. Deluje blagodejno na prebavo on menstrualni cikel. Učinkuje pri boleznih ledvic in mehurja. Zunanje pomaga pri ekcemih, garjah, raznih ugrizih, boleznih lasišča. Pri prehladu je priporočljiva inhalacija ali grgranje, seveda morate eterično olje prej razredčiti ali še bolje vmešati v kreme ali losjone.

Drugo delovanje: Dobro se meša z benzojevim, bergamotovim, sivkinim, limoninim,  oljem ter z olji geranije, nerolija in ilang-ilanga. 
Opozorila pri uporabi: Tako kot večino eteričnih olj tudi eterično olje nemške kamilice ne smemo nanašati na kožo nerazredčenega. Pretirana zunanja uporaba lahko povzroči kožno vnetje. V takšnem primeru je potrebno prekiniti s uporabo. 

Zanimivosti:

  • Kamilični čaj je mogoče uporabiti za poudarjanje svetlih las ali za posvetlitev le-teh.
  • S čajem ubijemo tudi listne uši, torej ga lahko uporabimo kot naravno škropivo.
Viri:
  • Leksikon rastlinskih bogastev, Petauer T.
  • Velika knjiga o zeliščih, Bremness L
  • wikipedia. org
  • www.favn.si
  • www.eteris.eu

Ni komentarjev:

Objavite komentar